Entenent les Mossegades a la Llar d'Infants

Les mossegades entre infants són conductes que formen part del seu procés de creixement. Aquestes mossegades són una manera d'expressar-se i comunicar-se amb els altres, i solen aparèixer entre els 12 i els 18 mesos.

Per què els Infants Mosseguen?

No és una Agressió, és una Conducta

Alguns adults tendeixen a veure les mossegades com una forma d'agressió. Tanmateix, per als infants, no és així. Les mossegades sovint són una forma de comunicació quan encara no tenen les habilitats verbals desenvolupades.

“Tant és, petons o queixalades, són conseqüències de les emocions que sentim. (…)Les emocions ens mouen per facilitar-nos la vida.” Imma Rius

Ho Fa perquè no Sap Expressar-se amb Paraules

Els infants mosseguen perquè encara no han après a expressar les seves emocions i necessitats amb paraules. Aquest comportament és més comú en edats primerenques, quan el llenguatge verbal encara està en desenvolupament. Les mossegades poden ser una resposta a la frustració, la fatiga, la gana, la sobreestimulació o la necessitat d'atenció.

LA MIRADA CAP A L'INFANT

La Mossegada com a Part del Procés de Socialització

Durant el procés evolutiu de la socialització, els infants aprenen a interactuar amb els altres i a gestionar les seves emocions. Les mossegades poden ser una part d'aquest aprenentatge, ja que descobreixen les reaccions dels seus companys i companyes i com establir límits.

Tractar el Tema Tabú de les Mossegades a la Llar d'Infants

Les mossegades sovint es consideren un tema tabú, però és crucial parlar-ne obertament tant entre l’equip educatiu com amb les famílies. Aquesta comunicació transparent ajuda a crear un ambient de confiança i a desenvolupar estratègies efectives per gestionar i reduir aquestes conductes.

ABRAÇADES I EMOCIONS

Estratègies per Gestionar les Mossegades

Des de la Llar d’Infants

Les educadores mantenim la calma i abordem les mossegades amb paciència. Quan un infant mossega a un altre, ho comuniquem a les famílies i expliquem com s'ha desenvolupat la situació. En cap cas desvetllem el nom de l'infant que ha mossegat per evitar estereotips o etiquetes.

Estratègies per als Docents

Per gestionar les mossegades, les educadores utilitzem diverses estratègies efectives. Primer, ens assegurem de comunicar als infants que "si mossegues, fas mal" i que "no li agrada" als altres infants. També fem servir l'expressió "no deixo que mosseguis als infants, però et deixo aquest element perquè el mosseguis quan ho necessitis" per redirigir la conducta cap a objectes segurs. Cal posar nom a les emocions i validar-les. Les emocions es viuen, no es treballen.

Canvis al llarg del Temps

Amb el temps, les mossegades es transformen i evolucionen conjuntament amb el llenguatge. A mesura que els infants desenvolupen millor les seves habilitats verbals, la necessitat de mossegar com a forma de comunicació disminueix.

LES RELACIONS A LA LLAR D'INFANTS

Comunicació amb les Famílies

És essencial que les famílies estiguin informades i involucrades en el procés. Explicar les raons darrere de les mossegades i compartir estratègies per gestionar-les a casa pot ajudar a reduir la seva freqüència. A més, assegurar que les famílies sàpiguen que aquest comportament és temporal i part del desenvolupament normal pot alleujar les seves preocupacions.

CONSTRUIR CONJUNTAMENT

Aquesta reflexió ha sorgit arran de la lectura de l’article Petons i Queixalades de l’Imma Rius publicat a la Revista In-fàn-ci-a de l’Associació de Mestre Rosa Sensat, al número 170, pàgina 40.

"Fer una escola amable on infants, ensenyants i famílies hi estiguin bé, és el nostre objectiu." Loris Malaguzzi

Anterior
Anterior

Celebrem els aniversaris a la Llar d’Infants Municipal Els Dips

Siguiente
Siguiente

Descobrint Pratdip: Sortides i Excursions