L'estimulació en l'adquisició del llenguatge
Parlar Correctament als Infants des de Petits
En l’adquisició del llenguatge, igual com amb altres àmbits i àrees, l’estimulació és molt important. Per això, és rellevant que perquè els infants aprenguin a parlar, nosaltres els adults, els parlem molt.
Posar paraules des de ben petits/es els ajuda a familiaritzar-se amb el llenguatge i, a poc a poc, les paraules aniran obtenint cadascuna el seu significat. A més, cal tenir en compte que cal anomenar les paraules pel seu nom i és millor no utilitzar diminutius ni infantilisme. Per exemple,dir “mam” a l’aigua, “miau” a un gat, “tete” al xumet, “xixa” a la carn o “mimi” a dormir, fa que després hagin de desaprendre que la paraula “mam” no és aigua i aprendre novament que el nom real és aigua. El millor és dir les coses pel seu nom i així no confondre als infants perquè sinó, sense voler la confusió apareix.
Com Estimular el Llenguatge des del Naixement
Així doncs, com podem estimular l’adquisició del llenguatge?
Doncs, de fet ho fem ja des del naixement. Ho fem en cada moment en què ens dirigim a l’infant: quan l’acaronem, el/la canviem o li donem el pit o el biberó hi ha aquesta interacció en la qual l’adult va descrivint allò que va fent, allò que va passant. Per tant, aquest va posant paraules al món que envolta a l’infant. En el moment dels cuidatges, el llenguatge hi és molt present i els adults, a vegades, pensem que parlar a un nadó no té gaire sentit, però com veiem en té més del que ens pensem.
La Importància dels Jocs de Falda i les Cantarelles
Aquestes situacions també tenen lloc quan cantem alguna cantarella o fem un joc de falda on a través de la veu i el moviment aquest moment es converteix en una estona íntima i especial entre l’adult i l’infant. La melodia i la musicalitat de la cantarella li proporcionen gaudi a l’infant i l’ajuden a , poc a poc, familiaritzar-se amb la seva llengua.
El moment del conte, de la història parlada, del relat d’alguna cosa que passa o que veiem, aquella imatge o fotografia mitjançant la qual posem paraules i descrivim la situació... en aquestes estones el llenguatge hi és molt present, ja sigui amb suport (conte o qualsevol altra imatge o sense). El conte és recurs molt potent per estimular el llenguatge, el vocabulari, la parla, però no només això, sinó també per fomentar la creativitat, la imaginació, la relació amb els objectes i amb el món. Explicar contes farà que l’infant vagi creant aquest gust per la lectura que en un futur es desenvoluparà.
Sovint, ens pregunteu quan i com iniciar el conte, nosaltres sempre diem que qualsevol moment és vàlid, ja que l’únic que hem de tenir en compte és que el vocabulari sigui l’adient, utilitzant paraules que l’infant pugui entendre. Òbviament, no podem pretendre que entengui totes les paraules, per això, ens podem reforçar amb el gest, el to, la mirada ... per tal que pugui anar comprenent el missatge.
I us preguntareu... Quins contes triar? Quines temàtiques són les més adients? Quin tipus de conte escollir (àlbum il·lustrat, història, pop-up...)?